Hoe vervang je de cassette van je fiets?

 

De cassette is na de fietsketting het onderdeel op je racefiets, gravelbike of mountainbike dat het sterkst aan slijtage onderhevig is. Hoe snel je cassette versleten is en hoe snel je ze dus moet vervangen is afhankelijk van hoeveel je fietst uiteraard, maar ook van hoe je je fietsketting en cassette onderhoudt. Toch zullen na verloop van tijd zowel je ketting als je cassette versleten zijn en zal je ze dus moeten vervangen. Een versleten cassette herken je aan afgeronde tandjes en/of kleine braampjes aan de tanden van de cassette. De ketting kan ook beginnen overslaan. Bij het vervangen van je cassette is het aangeraden om meteen ook de ketting te vervangen. Zo kunnen deze opnieuw op elkaar inslijten.

Werkwijze

Om je cassette te vervangen, heb je eigenlijk maar twee tools nodig: een cassette sleutel en een cassette tang of een kettingzweep (afhankelijk van wat je handigst vindt). Het maakt daarbij niet uit of je een Shimano, Sram of Campagnolo cassette hebt en of het om een racefiets, gravelbike, mountainbike of stadsfiets gaat. Bij de cassette sleutel of cassette afnemer zijn er sleutels die passen op de lockring van Shimano en Sram en een andere die past op Campagnolo. Daar is het dus wel even opletten dat je de juiste gebruikt. 


De tandjes van de cassette afnemer stop je in de passingen van de lockring van de cassette. Om deze lockring los te draaien moet je de cassette als het ware achteruit laten trappen. Met de kettingzweep of cassette tang fixeer je de cassette zodat je kracht kan uitoefenen op de cassette sleutel en die lockring kan losdraaien. Deze werkwijze is dezelfde voor Sram, Shimano en Campagnolo. Zodra de lockring los is, haal je de cassette af de body. Om de nieuwe cassette te monteren, ga je omgekeerd te werk. De kettingzweep of cassette tang heb je dan niet nodig. Smeer eerst wat montagepasta aan de lockring voordat je deze plaatst.

Welke cassette past op mijn racefiets/mountainbike/gravelbike?

Als je een nieuwe cassette koopt voor je fiets - omdat je oude versleten is of omdat je een ander verzet wilt - moet je uiteraard weten welke cassette past. Dit is afhankelijk van de body op je wiel. 

Shimano/Sram HyperGlide

Een Shimano/Sram HyperGlide (HG) body is waarschijnlijk de meest voorkomende bij koersfietsen. Body’s voor 11 speed racefietsen zijn wel breder dan body’s voor 9 of 10 speed. Als je een 9 of 10 speed cassette wil monteren, plaats je eerst een spacer op de body. 11 speed mountainbike body’s zijn even breed als 9/10 speed racefiets body’s. Ook 12 speed racefiets cassettes passen op HG-body’s. 12 speed mountainbike cassettes niet.

Shimano MicroSpline


Een Shimano 12 speed mountainbike cassette past enkel op een MicroSpline body. Deze herken je vlug ten opzichte van een HG-body omdat een MicroSpline body meer en kleinere tandjes heeft dan een HG-body.

Campagnolo

Campagnolo maakt steeds gebruik van eigen body’s. Shimano of Sram cassettes passen dus niet op een Campagnolo body en omgekeerd. Alle Campagnolo cassettes - van 9 tot 12 speed - passen op deze body’s. Campagnolo maakt de tandwielen en ketting smaller zodat er verschillende cassettes op de body passen. 

Sram XD (mountainbike) en SRAM XD-R (racefiets)


Tot en met 11 speed zijn Sram en Shimano inwisselbaar. Beide merken maken voor hun cassettes namelijk gebruik van HG-technologie. Vanaf 12 speed is het een ander verhaal. Een mountainbike body voor Sram 12 speed heet een XD body, een racefiets body voor Sram 12 speed een XD-R body. De body voor de racefiets is ietsje breder.


De montage van cassettes op deze body is helemaal anders dan bij Shimano HG, Shimano MicroSpline of Campagnolo. Bij Sram 12 speed cassettes zijn er namelijk geen losse kransjes. De volledige cassette (inclusief lockring) bestaat uit 1 geheel en heeft schroefdraad. Een XD of XD-R body heeft ook schroefdraad waardoor je de volledige cassette dus op de body draait.