De beste fietspompen voor thuis en onderweg

 

Wat de beste fietspomp is voor jou, hangt vooral van je persoonlijke voorkeuren af. Dus welke fietspomp voor thuis of onderweg jij sowieso het beste koopt, is moeilijk te zeggen. Wel kunnen we je vertellen wat zoal de verschillen zijn en waarop je dus kunt letten om een weldoordachte keuze te maken, zowel voor fietspompen voor thuis als voor onderweg.

 

Beste fietspomp voor thuis

 

Het zou voor iedereen een vaste traditie moeten zijn: voor de rit even checken of je bandenspanning nog in orde is. Dat doe je met behulp van je vloerpomp thuis. Op de manometer kan je makkelijk aflezen hoeveel bar er in je fietsbanden zit en pomp je makkelijk bij indien nodig.

 

Metalen of kunststof behuizing

 

Je zal merken dat de prijs van fietspompen voor thuis sterk kan verschillen. De behuizing van de fietspomp heeft een sterke invloed op de prijs. Een metalen behuizing is iets duurder en weegt wat zwaarder, maar is ook een stukje steviger dan een kunststof behuizing. Naar onze eigen mening ziet een fietspomp met metalen behuizing er ook net iets beter uit, maar dat is uiteraard eigen smaak.

 

Digitale manometer?


Veruit de meeste fietspompen zijn voorzien van een klassieke manometer met een wijzertje waarop je de bandendruk in psi en/of bar kan aflezen. De iets geavanceerdere - en duurdere - modellen hebben een digitale manometer, waarop je de bandendruk tot op 2 cijfers na de komma kan aflezen. Voor gebruik op bijvoorbeeld een gewone stadsfiets is dit niet echt nodig. Maar voor je mountainbike of gravelbike kan dit wel heel handig zijn. 0,1 bar meer of minder bandendruk kan het verschil betekenen tussen de ideale grip of net te weinig.

 

Maximale bandendruk


Een andere variabele is de maximale bandendruk die je kan pompen. Met de meeste voetpompen kan je toch zeker 8 bar pompen.

 

Externe luchtkamer voor tubeless banden?

 

Tubeless banden laten ‘poppen’, het is vaak geen sinecure met een klassieke fietspomp. Daarom zijn sommige fietspompen voorzien van een externe luchtkamer. Je pompt dan eenvoudigweg lucht in die cilinder waarna je met behulp van een hendeltje in 1 stoot een grote hoeveelheid lucht in de band laat. Dit helpt je om de tubeless band op de velg te leggen.

 

Beste fietspomp voor onderweg

 

Een grote voetpomp meenemen op de fiets gaat natuurlijk niet. Daarom zijn er zeer compacte fietspompjes voorzien die je wel makkelijk meeneemt op je ontspannende fietsrit of doorgedreven training. 

 

Inclusief bevestigingsmateriaal? 

 

Heel wat fietspompjes voor onderweg zijn reeds voorzien van een bevestiging voor op de fiets. Dit is een houdertje dat je kan bevestigen tussen je frame en je bidonhouders. Je mini fietspompje kan je makkelijk hierin vastklikken, zodat je het zeker altijd bij hebt. Als je het fietspompje voor onderweg niet aan je fiets kan monteren of als er geen bevestigingsmateriaal bij zit, kan je een compact mini fietspompje wel makkelijk meenemen in een van de zakken van je fietstruitje. Of soms zelfs in je zadeltasje als dit groot genoeg is.

 

Met slangetje of vaste kop?

 

Zo goed als alle fietspompjes voor onderweg zijn zowel toepasbaar op Presta-ventielen als Schräder-ventielen. Sommige fietspompjes hebben een vaste kop, terwijl andere voorzien zijn van een slangetje dat je op je ventiel draait. Op zich werken beide systemen even goed, maar met een vaste kop moet je wel zeer voorzichtig zijn als je pompt. Door de pompende beweging kan het zijn dat je de ventielkop scheef duwt. Bij een fietspompje met een slangetje is die kans veel kleiner.

 

HV vs HP

 

Op heel wat fietspompjes zal de beschrijving HV of HP zien staan. HV staat voor High Volume en HP voor High Pressure. HP fietspompjes hebben een kleinere luchtkamer waardoor er per slag minder lucht in de band wordt gepompt. Je kan echter een hogere bandendruk bereiken met dit soort fietspompjes. Met HV fietspompjes kan je dus een minder hoge bandendruk bereiken, maar pomp je per slag meer volume in de band. Als je minimaal 6 bar in je fietsbanden wilt pompen met een fietspompje voor onderweg, kies je best voor een HP fietspompje.

 

CO2 pompje

 

Behalve de gewone fietspompjes voor onderweg zijn er ook CO2-pompjes die je uiteraard gebruikt in combinatie met CO2-patronen. Het voordeel van deze fietspompjes voor onderweg is dat je je band in no time kan oppompen zonder fysieke inspanning. Het nadeel is dat je per band telkens een CO2-patroontje nodig hebt.