Hoe lang gaat een fietsbroek mee?

 

Een eenduidig antwoord op de vraag hoe lang een fietsbroek precies meegaat is er niet. Dit hangt namelijk af van heel wat factoren. Zo speelt de algemene kwaliteit van de fietsbroek een rol, maar ook hoe je als fietser ermee omgaat. Gebruik je een fietsbroek meerdere keren per week of maar heel af en toe? Volg je de wasvoorschriften altijd heel strikt op of niet? Ook je rijstijl kan een invloed hebben. Bij fietsers die veel schuiven op het zadel dreigt het zeem sneller te verslijten dan bij fietsers die uiterst stil zitten op het zadel.

 

Hoe weet je of je fietsbroek aan vervanging toe is?


De eerste tekenen dat het tijd wordt om een fietsbroek te vervangen zijn zichtbaar in de elasticiteit van de broek. Je zal merken dat je fietsbroek losser zit dan je gewoon bent en zo minder compressie en ondersteuning biedt. Aan de pijpen is dit vaak het best zichtbaar als de broek begint te slobberen. 


Ook de kleur van de broek kan wat veranderen. Dit is ook een teken dat het tijd wordt om de fietsbroek weg te gooien en een nieuwe aan te kopen. Een nieuwe zwarte fietsbroek is nog echt fel zwart, terwijl een versleten fietsbroek eerder vaal zwart is. Als je dit merkt, wacht je best niet te lang, want dit is een teken dat de stof dunner begint te worden. Voor je het weet rijd je rond in een doorschijnende fietsbroek.


Als je zeem wat barstjes vertoont, ruwer aanvoelt of een stuk dunner is, dan is het zeker tijd om je fietsbroek weg te gooien. Om irritatie te voorkomen, moet het zeem in je fietsbroek in optimale conditie zijn.

 

Tips om de levensduur van een fietsbroek te verlengen

 

  • Was je broek altijd volgens de wasvoorschriften
  • Was je broek meteen na het fietsen zodat zweet en bacteriĂ«n geen tijd krijgen om de stof aan te tasten
  • Gebruik geen wasverzachter zodat de broek haar elasticiteit behoudt
  • Vermijd contact met velcro zodat de stof niet beschadigd wordt